dilluns, 27 de gener del 2014

Reflexions finals de l'assignatura

Aquesta serà la darrera entrada de la meva carpeta d’aprenentatge, per la qual cosa ara donaré pas a fer un resum de tota la tasca duta a terme fins al moment. Pas per pas, tasca per tasca.
Esper que hagueu pogut gaudir de la meva tasca duta a terme al llarg de l'assignatura. 
       
   1. Valoració del desenvolupament del PLE.

Una de les primeres tasques que vam haver de realitzar a l’assignatura de Mitjans i Recursos Tecnològics va ser el PLE,  a partir de l’eina SymbalooEDU,  aquesta va ser la primera vegada que vaig sentir parlar d’aquesta eina.
La tasca que vaig dura  terme un cop coneguda, va ser crear un Webmixacadèmic, un webmix personal i un webmix de notícies.

Pel que fa al webmix acadèmic inclou elements d’us formal, com ara eines de consulta, eines per crear i/o compartir continguts i finalment eines d’interacció com són les xarxes socials.
En canvi, en el webmix personal, conté les eines que més us a més d’eines d’interacció amb els altres.
Finalment al webmix de notícies hi tenc inclòs diaris web, als quals consultar-hi les notícies diàries.

El meu PLE ha anat augmentant al llarg del semestre, ja que cada cop que utilitzava i descobria una eina nova útil per a mi l’anava introduint.
Encara que fins al moment no havia utilitzat mai l’eina Symbaloo, hem sembla una eina molt adient per poder organitzar els teus webmix i disposar directament dels accessos als recursos que necessitis.


WebMix Acadèmic:

WebMix Personal:


WebMix Notícies:



       2. Valoració de les activitats realitzades:

Al llarg de l’assignatura he realitzat un total de 5 activitats conjuntament amb la meva companya de classe Margalida Llodrà Puigròs. Totes han anat relacionades amb la mateixa temàtica Els nostres pobles. Ara us faré un repàs de totes les activitats:

-          Activitats interactives:
Aquest taller es va basar en aprendre a realitzar activitats interactives a partir d’un software i a continuació analitzar-lo. Nosaltres vam decidir emprar Educaplay, es tracta d’una plataforma on-line i a la vegada gratuïts. Allà on vam crear dues activitats Coneixem els nostres pobles? en la qual havien de relacionar cada poble amb el seu producte característic, i l’altra, On diries que es troba...? consisteix en col·locar cada poble que els demanem sobre el mapa.
Aquesta era una eina que no coneixia i la qual hem semblà molt útil per poder treballar amb ella en un futur.
-          Materials auditius: Podcast d’àudio:
A aquesta activitat havíem de triar un editor d’àudio amb el qual treballar creant-hi un arxiu d’àudio, el qual havia d’incloure un fons musical i una gravació pròpia. Nosaltres vam fer us de l’eina Audacity. Pel qual vam decidir crear a partir de l’àudio una activitat on els alumnes haurien d’identificar els instruments típics de la nostra cultura Balear. Allà on introduirem la nostra gravació pròpia juntament amb les audicions musicals dels instruments, els quals es van degradant el so a mesura que es va canviant d’instrument.
Un cop realitzat l’àudio vam decidir publicar-lo a partir de Goear.
Tot i no conèixer aquestes eines ens va ser senzill aprendre el seu funcionament, i a la vegada ha estat molt beneficiós per a nosaltres, ja que hem pogut fer us d’aquests coneixements apresos per emprar-los a altres assignatures.

-          Presentacions multimèdia interactives:
Aquest taller es va basar en crear una presentació multimèdia interactiva, la qual havia d’incloure creativitat, elements multimèdia i de desplaçament. Vam decidir utilitzar el programa Microsoft Office Power Point 2007. El títol de la nostra tasca es va anomenar La cova de’n Xoroi, basada en la llegenda menorquina.
A l’hora de crear la presentació multimèdia interactiva ens va resultar bastant dificultós, tot i  conèixer aquesta eina pel fet de treballar-hi al llarg dels anys per crear les presentacions alhora d’exposar alguna tasca de classe. Ens resultà difícil perquè vam descobrir que simplement teníem nocions bàsiques sobre aquest programa i a partir d’aquest taller vam aprendre a manejar-lo millor i sobretot a innovar en un futur quan haguem de crear alguna altre presentació multimèdia Interactiva.  

-          Materials audiovisuals. Vídeo:
A aquesta activitat havíem de crear un vídeo el qual havia d’incloure títol, imatges, fragments del vídeo, transicions i algun àudio.  Per produir la nostra pròpia “pel·lículeta” vam decidir utilitzar l’eina de Windows Live Movie Maker 2007.
La realització del vídeo fou una tasca molt divertida i creativa, a la vegada que no del tot dificultosa, vam cercar la inspiració perquè volíem que fos molt creativa. Va ser un treball on vam haver de fer-hi molta feina, però no resultà molt difícil pel fet d’haver treballat altres cops amb aquesta eina.

-          Xarxes Social. Edmodo:
Aquest taller consistia en crear un grup i un o més alumnes. Havíem de situar un grup-classe en un centre determinat amb un/a professor/a determinat/da. En el qual hi havíem d’introduir tots els taller creats fins al moment i finalment, a més havíem de fer tasques, proves i recordatoris als nostres alumnes.

La veritat es que al principi no enteníem molt bé el seu funcionament,però a mesura que tractàvem amb ell ens vam anar familiaritzant i coneixent-lo. Aquesta ha estat la tasca més útil per a mi, ja que el més segur és que en un futur proper haurem de treballar amb aquest tipus d’eines, i saber com funcionen resultarà una gran avantatge per a nosaltres. 

3. Habilitats i estratègies per a la gestió de la informació:
Per explicar les habilitats que he obtingut les aniré explicant eina per eina

-          Twitter, coneixia aquesta eina tot i que no tenia cap compte ni tampoc coneixia el seu funcionament, però a partir de treballar amb ell per publicar-hi les tasques que anava entregant, i realitzant els debats. He après que pot ser útil per treballar en l’àmbit educatiu.
-          El WebMix acadèmic, m’ha estat útil per tenir-hi recopilades les eines que he anat utilitzant al llarg dels tallers,  així com anava coneixent noves eines les anava introduint al WebMix.
-          Educaplay, Power Point, i Movie Maker, són eines que ja havia utilitzat abans però a la vegada he après molt d’elles, ja que he comprès que simplement tenia nocions del seu funcionament, en canvi a partir de treballar amb elles he pogut conèixer-les millor.
-          Audacity, ha estat una eina nova per a mi i amb la qual hem pogut treballar i fer-ne us per a la realització de diverses tasques, per tant el seu coneixement ens ha estat molt útil.
-          Goear, sabia de la seva existència, però ens va resultar molt útil i senzill publicar-hi el nostre àudio. 
-          SlideShare, vam fer-ne us per a publicar-hi La Cova de’n Xoroi, aquesta és la nostra Presentació Multimèdia Interactiva, aquesta eina ja la coneixia pel fet de consultar-la algunes vegades, tot i que mai hi havia fet cap publicació, ni tampoc coneixia el seu funcionament.
-          Youtube vam utilitzar-lo per a publicar-hi el material de vídeo que vam crear


4.Habilitats i estratègies assolides per a la connexió amb altres:

Per la realització de les tasques que hem anat publicant de manera individual al bloc, unes ens han resultat més costoses que d’altres.
A l’hora d’anar treballant en la tasca ens comunicàvem tant jo com la meva companya amb altres companys de classe per comprovar si realment estàvem duent a terme la tasca com calia. Les vies que utilitzarem per comunicar-nos amb els companys foren via Whatsapp i Facebook.
Per altra banda sempre que ens ha sorgit algun dubte o complicació a l’hora de treballar ens hem comunicat amb la professora via UIB Digital, i ràpidament ens ha solucionat el dubte.
Finalment la meva companya i jo ens vam comunicar al llarg de les tasques per acabar de perfeccionar les guies didàctiques si teníem complicacions per poder quedar, via Google Docs, aquesta eina ens ha estat de gran ajuda al llarg de l’assignatura.



 5.Utilitat dels aprenentatges adquirits:
Aquesta assignatura m’ha ajudat molt a l’hora de conèixer noves eines de treball, eines que en un futur esperem que proper hem poden servir per aconseguir dur a terme classes motivants i a la vegada divertides pels alumnes, per tal de que aprendre no els resulti costós, sinó tot el contrari, que tenguin il·lusió per seguir aprenent.
He treballat al llarg de diversos tallers amb eines que no coneixia, però a partir de tutorials, informació sobre ells i sobretot “culejant-los”, he après una mica el seu funcionament per poder crear treballs apropiats i relacionats amb l’assignatura i a la vegada la temàtica d’Els nostres Pobles.
A la vegada, també he treballat amb eines que ja eren conegudes per a mi, tot i que me n’he adonat compte que no les coneixia ni les sabia utilitzar de la manera que jo pensava, ja que a partir dels tallers he conegut i he utilitzat botons i opcions d’aquests programes de les quals no en coneixia la seva existència. Com ara en el cas de Power Point, moltes de les seves animacions, àudios, etc sabia la seva existència però no els havia utilitzat anteriorment.
Per acabar m’agradaria recalcar que els programes utilitzats m’han semblat molt adequats, ja que ens seran de gran ajud. A la vegada que el fet d’haver treballat amb aquests, ens dóna més seguritat per poder oferir-los com a font de treball alhora de treballar amb infants. Ja que coneixem els seus beneficis i sobretot el seu funcionament.

6. Reflexió final sobre el meu aprenentatge en aquesta assignatura:

Aquesta assignatura m’ha ofert un ampli seguit de recursos amb els quals poder treballar en un futur.
El fet d’haver realitzat aquesta assignatura hem dóna més confiança i seguretat, per treballar i integrar les TIC dins una aula de Primària. Gràcies a haver treballat amb nombrosos recursos que hem seran de gran ajuda i a la vegada necessaris per poder dur a terme un bon treball dins una aula.

7. Valoració sobre l’estratègia metodològica de l’assignatura:
L’estratègia metodològica d’aquesta assignatura es basta en presentar uns continguts, els quals amb posterioritat s’hauran de treballar a les tasques pràctiques, a més de l’elaboració de la Guia didàctica de cada tasca. Un cop creades les tasques, s’han de pujar a la carpeta d’aprenentatge, i finalment publicar-ho al grup-classe de Twitter i lliurar la tasca din l’apartat específic de UIB Digital, concretament dins l’àrea de TIC.
El fet de treballar a partir de les nostres pràctiques és la millor manera de que nosaltres aprenguem com s’utilitzen les eines que emprem i sobretot saber si són adequades perquè nosaltres les posem en pràctica en un futur dins les aules o no.
A diferència de les altres assignatures dins el campus extens, l’assignatura de TIC és la qual ens ofereix més recursos amb els quals poder treballar.

8. Reflexió i conclusió final:
Ha estat una assignatura en la qual hem agut de treballar al llarg de moltes hores. Però també pens que tot aquest esforç i dedicació ens ha estat molt útil, ja que en un futur podrem aprofitar-nos d’aquests aprenentatges adquirits. Ja que hem treballat amb moltes i diferents eines, per tant m’emporto dins la motxilla, un ventall de recursos, eines, idees i noves formes de treball per aplicar en un futur dins les aules.
Ha estat una assignatura on hem agut de treballar dur, però en la qual no només hem creat activitats, també hem creat guies didàctiques i hem pogut avaluar a companys nostres, la qual cosa hem tengut ocasió de fer-ho poques vegades al llarg de la carrera. I penso que és una cosa necessària per a nosaltres.
En definitiva, ha estat una assignatura de la qual me n’emporto molts d’aprenentatges i sobretot el coneixement de noves maneres d’ensenyar, més innovadores i creatives, i el més important és que he pogut gaudir a mesura que anava treballant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada